3D-print kan bringe fysiske iværksættere fra idé til forretning. Hurtigt

3D-print til hurtig bæredygtig produktudvikling

I forbindelse med sin ph.d. har Maker-medlem Antonio Esparza i en årrække undersøgt, hvordan 3D-print kan bruges til at bygge komplekse produkter til gavn for fysiske iværksætteres produktion. Han bruger 3D-printerne i Viadukten til sine forsøg, som på trods af sit umiddelbart komplicerede udgangspunkt viser et forretningsmæssigt potentiale, der er til at forstå.

Hvordan fik du ideen til at studere 3D-printerens potentiale?

“I mange år designede jeg produkter for virksomheder, og her fandt jeg frem til, at 3D-printeren giver dig en bedre kontrol over dit design. Den kan nemlig blive til alt, hvad du kan tænke dig til, uden at du behøver at gøre ret meget andet end at lave en kode.”

Hvad er potentialet?

“Når man skaber et produkt, er der mange ting at tænke på. Det er ikke bare formen – det er også den form, der skal forme produktet, det er materialet, hvordan du presser det og så videre. Det flow, der er i den proces, gør det svært for fysiske iværksættere at omsætte en idé til et produkt, fordi det simpelthen bliver for dyrt og kompliceret at lave prototypen. Med 3D-printeren kan du hurtigt se, om et produkt fungerer. Du kan teste, hvorvidt det er bedst som firkantet eller rundt, og du behøver ikke at smide 50.000 kroner efter en ny prototype eller form hver gang. Det giver nogle muligheder for dig som fysisk iværksætter.”

Hvorfor er det vigtigt?

“Fordi fysiske iværksættere på den måde lettere kan gå fra idé til produktion og forretning. Det, der ofte sker, er, at produkter bliver for enkle i deres design, fordi det er for dyrt at teste prototyper og for vaskeligt at ”oversætte” det, som man gerne vil skabe, til producenten i Kina. Derfor ender produktet også ofte med at være alt for nemt at kopiere – og så mister den fysiske iværksætter eller virksomheden penge. Med printeren kan man skabe et kompliceret og unikt design ved blot at fortælle computeren det. Med 3D-printeren slipper du også for en masse mellemled, og du kan nemmere producere produktet lokalt, så du for eksempel slipper for risikoen for kopiering, der jo automatisk ligger i at sende et design til produktion i udlandet.”

Betyder det ligefrem, at virksomheder kunne hive produktioner hjem fra udlandet, hvis de brugte 3D-print?

“I princippet ja – for med 3D-print er der mulighed for at springe led over. Men i forretningsverdenen er det en varm kartoffel, fordi de forskellige led i en supply chain jo ikke er interesserede i at blive sprunget over – for så tjener de ikke penge. Så man skal nok starte med at se på det på et lokalt plan og demokratisere de fysiske iværksætteres proces, så de har mulighed for at producere deres varer lokalt og bæredygtigt og prisvenligt. Herfra kan man så håbe på, at politikerne vil se potentialet. For der er jo tale om en demokratisering, og så kan metoden endda være bæredygtig.”

Apropos bæredygtig – hvad med alt det plastik, man bruger til 3D-print?

“På printere her i Maker har jeg arbejdet med at genbruge filament. Det er jo en vigtig del af det her. For ikke nok med, at mange bare printer noget fjol, så er det jo alt sammen plastik, hvilket ikke er særligt bæredygtigt.”

Er det så overhovedet en god idé?

“Ja, hvis man tænker det klogt. Forestil dig, at jeg startede en forretning, hvor folk kunne leje plastik og maskinerne til at printe deres produkter eller prototyper på? Når de så var færdige, bragte de plastikken tilbage, hvorpå det atter blev genbrugt. I det er der et samfundsøkonomisk perspektiv, som kan være rigtig interessant.”

Kan du uddybe det?

“3D-print er vigtigt, fordi det giver alle mennesker mulighed for at starte en produktion og en forretning. Det demokratiserer. Men også på en højere skala, som kan være til gavn for samfund rundt om i verden.  I princippet vil man jo kunne printe alt fra hegn til shelters til flygtningelejre og bikuber til biodiversiteten i byen ud fra en opskrift på computeren. Eller proteser for den sags skyld – hvilket jeg ser på pt. Når proteserne laves i Kina, men skal bruges i Frankrig, er de ofte ikke tilpasset den franske befolkning ordentligt, fordi man netop har forsimplet processen. 3D-print giver dig mulighed for at udvikle en formel, der kan printe disse proteser, så de passer perfekt til patienterne og endda kan tilpasses dem hen ad vejen. Det er den tanke, som jeg tager videre – hvordan vi kan bruge printeren i vores samfund og produktioner.”

Hvad tror du, at fremtidsperspektivet er?

“Jeg tror, at vi skal starte i det små og vise potentialet der – f.eks. ud fra de ting, som vi laver her i Maker. Kan fysiske iværksættere som græsrødder skabe nogle produkter og lave forretning på dem ved hjælp af 3D-printeren, kan vi måske overbevise politikerne om, at der er et større perspektiv i det. Det er dog en lang proces – og måske en umuligt en på højere plan. Jeg mener dog, at der er en reel værdi i at kunne lave komplicerede designs billigere. Og det vil lokale virksomheder og derefter politikerne måske kunne se ideen i.”

open-source højtaler udviklet i viadukten
Distributed design: A new way of creating sustainable products?


Translate »